Kuchnia

ciasto sliwkowe

Śniadaniowe bułki z mlekiem w proszku

Składniki:
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej T 450
1 łyżeczka cukru
kilka łyżek ciepłej wody
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej T 450 + 0,5 szklanki + trochę do podsypania
0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
5 łyżek oleju
1 pełna łyżeczka soli
2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i wodą na gęstą masę, przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam 3,5 szklanki mąki, dodaję sól, olej i mleko w proszku, a potem wyrośnięty zaczyn. Dolewam wodę i mieszam ciasto dłonią, będzie się kleiło - i w tym momencie stopniowo dosypuję pozostałe pół szklanki mąki. Chodzi o to, by pomimo że ciasto się klei, jednak je przez kilka minut wyrobić. Te pół szklanki mąki dodane na końcu to ułatwi. Ciasto odstawiam pod przykryciem - na 40-50 minut, powinno solidnie wyrosnąć. Zagniatam je szybko (znów troszkę mąki do podsypania), i formuję prostokąt grubości 2-3 cm. Nożem do pizzy dzielę prostokąt na kwadraty, przekładam je na blachę wyłożoną papierem. Piekę w 220 stopniach C. ok 25 minut - sprawdzajcie sami stopień wypieczenia, gdy się postuka w spód bułki, powinna wydać głuchy odgłos. Wtedy jest upieczona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation