Kuchnia

kasza nasza

Na 4 porcje:
Na kluseczki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżka brązowego, nierafinowanego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
Na sos:
750 g truskawek
1/4 szklanki syropu klonowego
ewentualnie melasa do dekoracji
Kaszą parzymy wrzątkiem, przekładamy do garnka, rondla z grubym dnem. Wlewamy trzy szklanki wody, wsypujemy cukier, cynamon i kurkumę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimalny, gotujemy pod przykryciem do całkowitej miękkości. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy dodatkowe 15-20 minut na minimalnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Truskawki myjemy, wycinamy szypułki. Miksujemy blenderem na gładki sos razem z syropem klonowym.
Z ciepłej kaszy formujemy mokrymi lub natłuszczonymi dłońmi kluseczki. Podajemy na sosie truskawkowym.

z blogu http://zielenina.blogspot.fr/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation