Kuchnia

sosy, dipy

Sos truskawkowy:

Pół kg truskawek, umytych (najlepsze są świeże ale mogą być również mrożone), 1/3 szklanki białego cukru, 1 łyżeczka wanilii

Z truskawek usuń szypułki i drobno je pokrój.
1/3 truskawek odstaw na bok zaś resztę czyli 2/3 wrzuć do rondelka, dodaj cukier i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 15 minut (lub do czasu aż sos zgęstnieje).
Po zagotowaniu truskawki ściągnij z ognia, ostudź, włóż do naczynia do blendera i zmiksuj na gładką masę (ostrza blendera mogą się stępić jeśli truskawki będą zbyt gorące).
Purre truskawkowe przełóż znów do rondelka, wymieszaj z 1/3 świeżych truskawek i gotuj przez 3 minuty.
Na samym końcu dodaj wanilii. Sos truskawkowy przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation