Kuchnia

muffinki

Czekoladowe babeczki z waniliowym kremem i truskawkami

Składniki:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 100g roztopionego masła
1/4 szklanki mleka lub maślanki
1 jajko
kilka kropel ekstraktu waniliowego


Krem:

100 g masła w pokojowej temperaturze
3 szklanki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1-3 łyżki śmietany kremówki (ok 30%)
+ truskawki i posypka cukrowa do dekoracji



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
Składniki na babeczki po kolei wrzucać do miksera. Wszystko razem wymieszać i miksować kilka minut. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
Foremki na muffiny wypełnić papilotkami a następnie każdą wypełnić do połowy ciastem.
Piec 15-20 minut albo dłużej, do tzw. „suchego patyczka”.
Wyciągnąć i przestudzić przed dekorowaniem.
Przygotować krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodawać po łyżce śmietanki kremówki i miksować aż uzyskana zostanie kremowa konsystencja.
Krem nakładać na babeczki przy pomocy dużej tylki w kształcie gwiazdki.
Na wierzch każdej ułożyć połówkę truskawki i posypać cukrową posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation