Kuchnia

dukan

Słodkości bez pieczenia - Zapraszam na ciasto

GALARETKA MLECZNO-WANILIOWA

Na dwie niewielkie porcje ( 2 ramekiny) potrzebujemy:
* 1/4l mleka,
* 1 żółtko,
* 3 pełne łyżeczki cukru waniliowego*
* pełna łyżka zwykłego cukru,
* 1 czubata łyżeczka żelatyny (ja używam agar-agar),
* 1/4 szkl. wody.

Najpierw rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i odstawić. Następnie utrzeć łyżeczką żółtko z cukrami.Teraz zagotować mleko i kiedy przestygnie połączyć z koglem-moglem mieszając (nie zrobić jajecznicy!) a następnie dodać żelatynę.Przelać do foremek i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężało.

* pisząć o cukrze waniliowym mam na myśli domowej roboty cukier, tzn. zwykły kryształ zamknięty szczelnie z dwoma, trzema laskami wanili. Tak przechowywane laski wanilii starczają na lata a aromatyzują każdą nowo dosypywaną do pojemniczka porcję cukru z równą intesywnością. Oczywiście same ziarenka wanilii dodane do mleka sprawdzą się tak samo dobrze.Nie polecam natomiast w tym deserze kupnych cukrów waniliNowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation