Kuchnia

Torty - przepisy

Tort Ferrero Rocher - myTaste.pl

Ciasto:
3 jajka (osobno białka i żółtka)
150 ml mleka
125 ml oleju
2/3 szklanki brązowego cukru
niepełne 1/2 szklanki białego cukru
cukier waniliowy
150 mąki
Tort Ferrero Rocher - Przepis - Słodka Strona30 g kakao
1/3 łyżeczki sody
plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
2 gorzkie czekolady (po 100g)
250 g Nutelli

Polewa:
Tort Ferrero Rocher - Przepis - Słodka Strona100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%
łyżka wódki

ok. 100 g orzechów laskowych

Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka.
Tort Ferrero Rocher - Przepis - Słodka StronaNastępnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem.
Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).
Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.

Masa:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.
Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).

Tort Ferrero Rocher - Przepis - Słodka Strona
Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu.

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch tortu i od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Można dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero Rocher.
Umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation