Kuchnia

bez pieczenia na słodko

Sernik bez pieczenia z bananami i toffi

Potrzebujemy:

Spód:
250 g herbatników
90 g roztopionego masła

Masa:
250 g mascarpone
250 ml kremówki 36%
50 g cukru pudru
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
150 g brązowego cukru
150 ml kremówki 36%
100 ml miodu
50 g masła
2 duże banany
20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
1. W blenderze kruszymy herbatniki na drobny pył i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy masą (formę można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Wstawiamy ją do lodówki.
2. Cukier puder wraz z mascarpone ucieramy na niskich obrotach, kolejno dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy. Odstawiamy po dokładnym wymieszaniu. W rondlu podgrzewamy do wrzenia 50 ml kremówki. Po zdjęciu z palnika łączymy ją z żelatyną i wszystko studzimy. Kremówkę, która pozostała (200 ml) ubijamy i odkładamy. Ubijamy białka. Kiedy kremówka z żelatyną się schłodzimy dodajemy ją do serowej masy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i pianę z białek. Łączymy w jednolitą masę. Gotowy krem nakładamy na spód z herbatników. Tak gotową formę przetrzymujemy w lodówce przez co najmniej 6 godzin.
3. Do rondla dodajemy masło, cukier i miód. Podgrzewamy (na małym ogniu) do momentu aż wszystko się rozpuści i potem jeszcze przez 5-10 minut. Po zdjęciu z palnika delikatnie dodajemy kremówkę i mieszamy. Wszystko pozostawiamy do wystudzenia.
4. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy bananami wedle pomysłu. Przed podaniem polewamy ciasto polewą karmelową oraz posypujemy płatkami migdałów. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation