Kuchnia

kuchnia

Pieczone ziemniaki

Składniki
1 kilogram ziemniaków, średniej wielkości
2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz, świeżo mielony
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej razowej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużej miski.
Do ziemniaków dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz, oregano, mąkę i starty czosnek. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Przyprawy mają dokładnie się połączyć i pokryć ziemniaki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią.
Przykryte ziemniaki pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy je. Czas będzie zależał od wielkości ziemniaków i naszego piekarnika. Moje w sumie piekły się ok. 1,5h. Po zdjęciu foli ziemniaki należy mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły. Tak upieczone ziemniaki podajemy do mięsa. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation