Kuchnia

Kuchnia - domowa piekarnia

Czosnkowe chlebki Naan

Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej
* 125 ml ciepłego mleka
* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oliwy
* 7 g suchych drożdży
* 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
* 2 pełne łyżki stopionego masła
* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku

Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.
Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 
Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut).
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation