Kuchnia

piątkowe

Placki z cukinii i tuńczyka.

przepis na 1 porcję - 4 duże placki
1 nieduża cukinia
1 puszka tuńczyka w wodzie
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego
2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
sól
pieprz


Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Przekładamy na sito, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odciskamy cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, jajko, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, mąkę i len mielony. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem, można też dodać ulubione zioła. W dłoniach formujemy okrągłe kotlety i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Placki podałam z ryżem basmati (40g) i pysznym sosem czosnkowym z szałwią. Sos polecam, bo jest wyśmienity! Całość miała niecałe 500 kcal.

SOS CZOSNKOWY
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
3-4 listki świeżej szałwii
sól morska i pieprz

Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście szałwii. Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation