Kuchnia

Chleb i bułeczki

Muffinki ziemniaczane



ok. 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
ok. 100 g tartego żółtego sera (użyłam cheddara)
4 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi
1 duża cebula
1 duże jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 czubate łyżki mąki
1,5 łyżeczki soli morskiej
0,5 łyżeczki pieprzu
12 liści laurowych

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o małych lub średnich oczkach (nie ścieramy ich na papkę) – można to zrobić w specjalnej maszynie do tarcia. Od razu po starciu mieszamy ze śmietaną. Trzy łyżki smalczyku rozpuszczamy. Następnie ścieramy cebulę (można także pokroić w kostkę) i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy roztopiony smalczyk, tarty ser, mąkę, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Blachę z dwunastoma wgłębieniami na muffinki smarujemy dokładnie pozostałym smalczykiem. Przekładamy masę do foremek. Jeśli ziemniaki puściły wodę, starajmy się jej nie dodawać. Na wierzchu każdej z muffin kładziemy listek laurowy, który nada przyjemnego, ziołowego posmaku. Pieczemy w 200°C przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation