Kuchnia

Chleb i bułeczki

Razowiec z botwinką

Składniki:

150 g mąki orkiszowej typ 2000
400 g mąki żytniej lub pszennej typ 1850/2000
200 g aktywnego zakwasu żytniego
1 jajko
garść dowolnych nasion: lnu, pestek dyni
350 g letniej wody
pół pęczka botwinki
1,5 łyżeczki soli

Przepis:

Botwinkę dokładnie umyć i pokroić, można ją chwilę podsmażyć, ja dodałam surową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagniatać przez kilka minut. Chleb żytni jest trudny, ze względu na mąkę, może wyjść "ciężki". Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, odstawić na 3, a najlepiej 4 godziny w ciepłe miejsce, pod ściereczką. Ze względu na mąkę z pełnego ziarna, zapewne niewiele wyrośnie, to zupełnie normalne. Piec 40 minut w 200 stopniach w trybie góra-dół. Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić w nim chleb na 15-20 minut, po tym czasie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation