Kuchnia

Przekąski

Faszerowane kwiaty cukinii
Potrzebujemy:

6 kwiatów cukinii
3 łyżki czerwonej soczewicy
łyżkę kaszki mannej
2 łyżki mączki migdałowej
pół startej marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz
majeranek
suszoną macierzankę
parę listków bazylii
1,5 łyżki mąki
mleko sojowe
oliwę z oliwek


♥ Soczewicę gotujemy na miękko.

♥ W miseczce mieszamy kaszę manną z mączką migdałową, szczyptą soli i odrobiną pieprzu.

♥ Pół marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do suchych składników.

♥ Ugotowaną soczewicę odcedzamy z wody i dodajemy do reszty składników na farsz.

♥ Wszystko mieszamy. Powinna wyjść zbita, ale wilgotna papka.

♥ Jeśli jest potrzeba, dosalamy i doprawiamy.

♥ Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Najlepiej użyć do tego małej łyżeczki i spokojnie napełnić każdy z kwiatów.

♥ Sos beszamelowy : do rondelka nalać 2 łyżki oliwy, dodać mąkę i wymieszać. Rondelek trzymać na małym ogniu, Powoli i ciągle mieszając wlewać około szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego.
Sos powinien szybko zgęstnieć.


♥ Przygotuj naczynie żaroodporne. Na środek rozlej pasek sosu beszamelowego.


♥ Ułóż kwiaty cukinii w rządku, jeden nad drugim i wszystko polej sosem beszamelowym.

♥ Całość posyp lekko pieprzem i solą


♥ Wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.

♥ Pod koniec pieczenia posyp posiekaną świeżą bazylią i suszoną macierzanką lub majerankiem.


♥ Piecz dopóki całość się zarumieni tj około 30-40 minut.


♥ Tak przygotowane zapiekane kwiaty cukinii podałam z carpaccio z gruszki.


♥ Przed podaniem całość polej oliwą z oliwek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation