Kuchnia

domowe sery, wędliny ,pasztety

Domowa szynka wieprzowa w osłonkach - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

1 kg płat szynki z golonką
10g soli
10g peklosoli
1 łyżka mieszanki turbosmak
(gałka muszkatołowa, pieprz, kminek)
1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego
200 ml wody
osłonki barierowe lub
jelita


Przygotowanie domowych wędlin wcale nie jest jakieś skomplikowane, jeśli macie chęci można powiedzieć, że nawet bardzo łatwe.

Kupiłam płat szynki z golonką, czyli płat mięsa z kostką i skórą dookoła, odkroiłam jedynie skórkę, zostawiłam tą odrobinę tłuszczu. Wszystko zmieliłam dwa razy na grubych oczkach.

Mięso mieszamy z solą i peklosolą, zostawiamy na 3 godziny w lodówce. Można dodać zwykłą sól, zamiast peklosoli, ale wtedy szynka będzie szara nie różowa.

Po wyciągnięciu z lodówki mięso mieszamy z przyprawami, moja mieszanka przyprawowa) w większości miała w składzie gałkę muszkatołową, pieprz i kminek, dodałam jeszcze ok 1 łyżeczkę świeżo i grubo zmielonego pieprzu. Dodajemy szklankę (200ml)wody i mikserem z łopatkami do wyrabiania ciasta miksujemy mięso przez 5 minut, po tym czasie całość płynu wsiąknie w mięso, a masa nabierze dobrej konsystencji. Można też wyrabiać ręcznie, jak ciasto.

Osłonkę na końcu bardzo mocno związujemy sznurkiem, aby podczas gotowania było szczelnie. Myślałam, że bez szprycy czy nadziewarki będzie ciężko mi uzupełnić osłonki mięsem, ale łyżką poszło całkiem sprawnie. Aby pozbyć się powietrza, które zgromadziło się w mięsie, kilka razy rączką od drewnianej łopatki ruszałam góra dół, ściskając drugi koniec osłonki. (kiedyś nakręcę filmik, aby pokazać) W dłoniach czuć, jak powietrze uchodzi z mięsa.

Drugi koniec osłonek mocno związałam sznurkiem.

Do garnka wkładamy nadziane kiełbachy, zalewamy je wodą, najlepiej, aby woda je zakrywała. Wstawiamy na palnik i jak woda zawrze zmniejszamy palnik do minimum, woda ma być gorąca, ale nie ma się gotować. Tak parzymy 50 minut. Następnie wyciągamy kiełbachy z wody i studzimy. Wystudzone wkładamy do lodówki na całą noc, aby mięso się ściągnęło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation