Kuchnia

Sałatki

Tapas de Colores: Sałatka z buraków, fety i rukoli

Składniki:

6-7 buraków, ja jeśli mam wybór, to kupuję podłużne buraki i równej wielkości (raczej mniejsze, niż większe), aby wszystkie buraki ugotowały się w jednym czasie
100 gram fety
50 gram orzechów włoskich
mała czerwona cebula
garść rukoli

Buraki zalane wodą gotujemy, aż bez problemu w buraki wbijemy widelec (czas gotowania zależy od wielkości buraków- minimum 30 minut). Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (1 cm). Fetę kroimy również w kostkę, cebulę kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy kroimy na drobne kawałki, prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez jedną minutę.



Dodajemy do sałatki sos francuski:

5-6 łyżek z oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 duży ząbek czosnku
sok z cytryny - 2 łyżki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu.

Łączymy pokrojone buraki, fetę, cebulę, orzechy, dodajemy garść rukoli, zalewamy sosem francuskim. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation