Kuchnia

wigilia

Jak przygotować tradycyjną kutię?

Składniki:

• 300 g maku
• 200 g pszenicy
• wanilia lub cukier wanilinowy
• 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
• 50 g suszonych fig
• 200 g miodu
• 10 g rodzynek
• 50 g orzechów włoskich
• 1 cytryna
• 1 pomarańcza
• 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Pszenicę umyj, namocz i pozostaw na noc, a następnego dnia ugotuj do miękkości, odsącz i ostudź. Mak opłucz, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce. Miód rozgrzej, wymieszaj z makiem, dodaj pszenicę oraz posiekane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i startą wanilią. Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
Kutię przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Udekoruj cząstkami pomarańczy oraz fig.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation