Kuchnia

wigilia

KARP Z MIODEM I MIGDAŁAMI - Przepisy Joli

Składniki:

2 filety z karpia ok. 750 g
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy
50 g płatków migdałowych
Pieprz, sól

Przygotowanie:

Filety pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 30 minut. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 10 min. do lodówki. Po tym czasie dzwonka obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania, polać miodem, sokiem z pomarańczy i zapiekać około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać porcje karpia 3 minuty przed końcem pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation