Kuchnia

ciasta i inne wypieki

CIASTO MILKY WAY

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
6 jajek ( osobno białka, osobno żółtka)
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
Krem mleczny:
½ szklanki mleka
½ do ¾ szklanki drobnego cukru
16g cukru waniliowego
250g miękkiego masła/margaryny
2 szklanki mleka proszku pełnotłustego
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej i gorzkiej ( 50g mlecznej,50g gorzkiej)
4 łyżki mleka


Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:
białka ubijamy ze szczyptą soli , do ubitych białek partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy po kolei żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, całość delikatnie mieszamy
gotowe ciasto przekładamy do formy ( 20x30)wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 do max 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
ciepły biszkopt delikatnie wyciągamy z formy i odwracamy go papierem do góry, ściągamy papier, zostawiamy biszkopt do ostudzenia
Krem mleczny:
mleko zagotowujemy z cukrami, do ich rozpuszczenia, gotowe studzimy
masło ucieramy na jasny krem, następnie dodajemy zimne mleko a na końcu mleko w proszku, całość miksujemy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy
Polewa czekoladowa:
do mleka dodajemy połamaną czekoladę, całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady,
Wykonanie:
zimny biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, górę polewamy polewą czekoladową, cisto schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation