Kuchnia

Dania i zypy

Piersi kurczaka z kaszą jaglaną i morelami

4 małe pojedyncze piersi z kurczaka, po około 120 g każda
1/2 szklanki kaszy jaglanej (lub kaszy kuskus)
1 szklanka bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek +1 łyżeczka
1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
10 suszonych moreli, pokrojonych w małą kosteczkę
5 łyżek płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
dowolne świeże zioła, posiekane (około 2 - 3 łyżek) : bazylia, natka pietruszki, tymianek
3/4 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu
8-10 kosteczek sera z niebieską pleśnią (zrezygnowałam i dałam 3 łyżki tartego parmezanu)

Piersi opłukać, osuszyć, odciąć wystające kawałki mięsa, uzyskując kształtne kawałki kurczaka. Zrobić nacięcie zaczynając od najgrubszej części, tak aby utworzyć głębokie kieszenie. Oprószyć solą morską. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kaszę wsypać do rondelka, wlać bulion, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować przez około 7-9 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na koniec można na chwilę odkryć rondelek i odparować resztę wody. Kaszę włożyć do większej miseczki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulkę i czosnek i smażyć mieszając przez około 3 minuty, aż się lekko zrumienią. Dodać do miski z kaszą. Dodać posiekane morele, płatki migdałowe, skórkę pomarańczowa, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszać, następnie delikatnie połączyć z przyprawami i parmezanem. Nadzienie włożyć w kieszenie kurczaka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek, ułożyć kurczaka, wierzch posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Piec przez 20 minut (piekłam pół godziny).

Podałam z sałatką z białej kapusty i papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation