Kuchnia

Mufinki

Przepis na muffiny bananowe z czekoladą
Kuchnia Lidla

Co kupić
Przepis na 12 muffinek
3 banany (bardzo dojrzałe), umyte i obrane
100 g masła (roztopionego)
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
260 g mąki pszennej tortowej
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Krem
250 g miękkiego masła
3 żółtka
2 banany, umyte i obrane
45 g kakao
50 g cukru
kilka kropli soku z cytryny

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 12 czas: 35min
Przygotowanie
Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Za pomocą miksera ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy.
Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez mniej więcej 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C).
Krem
Banany wrzucamy do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelewamy do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 83°C (często mieszamy). Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
Miękkie masło miksujemy za pomocą miksera. Do dobrze napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
Ostudzone muffinki dekorujemy kremem czekoladowo-bananowym (możemy użyć też wszelkiego rodzaju kolorowych posypek do dekoracji lub suszonych owoców).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation