Kuchnia

Ryby

Ósmy kolor tęczy

sucha zupa meksykańska
Składniki:

ok 600g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) bez skóry
2 płaty ciasta francuskiego
1 cebula lub pęczek szczypiorku
1 papryczka chili
1/2 pęczka koperku
1-2 ząbki czosnku
ok. 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
ok. 3-4 łyżki octu winnego
ok. 6-8 łyżek oleju
sól/biały pieprz
łyżeczka ziaren kminku
żółtko



Przygotowanie:

Rybę umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Cebulę, papryczkę chili, czosnek i koperek drobno posiekaj i wrzuć do miski. Zalej olejem, sosem sojowym, octem i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
W tak przygotowanej marynacie zanurz rybę i odstaw na 30 minut. W połowie czasu przewróć kawałki ryby na drugą stronę.
Ciasto francuskie pokrój na prostokąty. Powinny być mniej więcej dwa razy większe niż kawałki ryby.
Rybę osącz na sicie z marynaty, nie oczyszczając jej z warzyw.
Na każdym prostokącie ciasta układaj po kawałku ryby. Brzegi posmaruj rozmąconym żółtkiem i starannie zawiń tworząc coś w rodzaju pierożków lub pasztecików.
Każdy „pasztecik” nakłuj nożem z wierzchu, posmaruj resztą żółtka i oprósz ziarnami kminku.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation