Kuchnia

3_Kuchnia_RYBY_

Łosoś: zrób go na zielono!
Na skróty








NA SZPINAKU
Łosoś plus szpinak

Składniki:

- 4 filety z łososia bez skóry (po 20 dag)
- 1 kg szpinaku
- pęczek dymki
- czerwona papryka
- cytryna
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki migdałów
- 4 łyżki kremówki
- grubo mielony pieprz cytrynowy
- sól, pieprz czarny


Sposób przygotowania:

Łososia opłukać, osuszyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową, solą oraz pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 15 min.

Szpinak przebrać, obgotowywać pół minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, grubo posiekać. Dymkę oczyścić, pokroić w talarki. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w kostkę.

Rozgrzać w rondlu oliwę, włożyć migdały i zrumienić. Wyjąć, a na pozostałym tłuszczu zeszklić dymkę, dodać paprykę i Szpinak. Doprawić roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć filety z łososia.

Bulion wymieszać z kremówką i polać potrawę. Dusić pod przykryciem 15 min. Posypać migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation