Kuchnia

Ciasta i desery

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki

Ponadto:

ok. 1/2 szklanki mleka
bułka tarta

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
2 łyżki masła
1 cytryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka mają mniej soku to można dać mniej)
cukier do smaku
przyprawy do smaku: cynamon, goździki, imbir, kardamon

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.

W rondelku rozgrzać masło, przełożyć jabłka, dusić. W między czasie dodać cukier, przyprawy, należy dobrać do swojego smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną, pamiętajmy, aby jabłek za bardzo nie rozgotować ;). Masę ostudzić.

Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać miękkie masło, utrzeć z masą jajeczną, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część ciasta wyłożyć dno blaszki 24cm x 35cm. Ciasto jest dość plastyczne, lekko je obsypałam mąką, rozpłaszczyłam dłonią na blacie, przeniosłam na blaszkę i tam je dłońmi rozłożyłam po całości.

Następnie posypać spód garstką bułki tartej, wyłożyć przygotowaną masę jabłkową.

Drugą część ciasta, przełożyć do miski i porcjami dolewać mleko (temperatura pokojowa), miksować, ciasto ma mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki. Rozłożyć porcjami po jabłkach i następnie łyżką wyrównać powierzchnię, całość ma być przykryta.

Piec w 180 st. C góra/dół, ok 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation