Kuchnia

Ryby

kolorowa kuchnia: sushi maki

maki są najpopularniejszym rodzajem sushi. najłatwiej się też je wykonuje. jest to zawinięty w liście nori ryż oraz różne dodatki.

składniki na 8 rulonów maki-zushi:

450 g ugotowanego ryżu sushi (klik)
4 płaty wodorostów nori
1/2 awokado
1/2 świeżego ogórka
szczypiorek
kawałek surowego łososia (ok. 200 g)
kawałek wędzonego łososia (ok. 200 g)
6-8 mrożonych lub świeżych krewetek tygrysich
majonez
czarny sezam
wasabi
sos sojowy, marynowany imbir


wykonanie:

awokado obieramy i kroimy na cienkie paski
ogórek obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę dzielimy na 3 paski.
surowego łososia gotujemy na parze i kroimy w "kwadratowe paski"
tak samo kroimy wędzonego łososia
krewetki obgotowujemy ok. 3-4 minut w osolonej wodzie, z odrobiną octu winnego lub soku z cytryny; studzimy i odrywamy ogonki
płaty nori łamiemy na pół. nori układamy lśniącą stroną ku dołowi na macie bambusowej. liść nori powinien być ułożony na 3 patyku maty bambusowej (patrz zdjęcie poniżej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation