Kuchnia

ciasta aaa!

najsłynniejsze szkockie ciastka - shortbread. najbardziej maślane ciastka jakie można sobie wymarzyć. kruche i smaczne, choć mnie ich ilość masła chyba przytłoczyła. aż się chce przebić ich smak czymś bardziej zdecydowanym, np. kawą. przepis z joyofbaking.com znaleziony u evity. wielbicielom maślanych ciastek polecam.

shortbread

- 190 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru pudru
- 226 g masła zimnego
- cukier puder do posypania

w misce wymieszać mąki z cukrem i solą (jeśli masło jest niesolone dodajemy szczyptę soli, gdy masło jest solone pomijamy dodatkową sól). zimne masło kroimy na kawałki nad miską i wyrabiamy palcami wciskając masło w mąkę (tak jakbyśmy robili kruszonkę). gdy uzyskamy ciasto o konsystencji kruszonki przerywamy wyrabiamy, przenosimy ciasto na blachę (piekłam na blaszce do ciasta o wielkości ok. 24x36cm) . rozkładamy równomiernie i wygładzamy. nacinamy ciasto nożem, później wykorzystamy te nacięcia po upieczeniu. pieczemy w 150°c przez 40 minut pilnując by pozostały jasne. w oryginale kroi się ciastka gdy już wystygną, lecz gdy pokroimy jeszcze ciepłe, to nie będzie problemu z kruszeniem, bo zaraz jeszcze ciepłe ciasto jest miękkie. ostudzone ciastka można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation