Kuchnia

Kuchnia

Zupa serowa wg Magdy Gessler

Składniki:
20 dkg startego sera żółtego (cheddar, ementaler)
ser topiony (3 trójkąty)
1 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
15 dkg wędzonego boczku
1 cebula
czubata łyżka mąki
niecała szklanka mleka
3 żółtka

sposób przygotowania:
Starty ser wymieszać z mlekiem. Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły. Boczek podsmażyć na patelni. Dodać do wywaru. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, oprószyć mąką, dodać do zupy. Ser z mlekiem dodać do gotującego się wolno wywaru z serkami. Jeśli sery się rozpuściły i połączyły z innymi składnikami, a zupa ma jednolitą konsystencję, należy zestawić ją z ognia i wówczas dodać żółtka - miesząć trzepaczką! Podawać z grzankami.

Zupa serowa świetnie może zostać wzbogacona białym winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation