Kuchnia

PIEROGI_ KLUSKI_NALEŚNIKI

KARTACZE
Składniki:

3 kg ziemniaków,
1/2 - 3/4szkl mąki ziemniaczanej (zależy jakie są ziemniaki)
1 kg mięsa mielonego
cebula
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Do okraszenia:

boczek wędzony
cebula


Sposób wykonania:

1 kg ziemniaków ugotować w łupinie. Ostudzić, obrać i zemleć w maszynce do mięsa lub przez praskę.

Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków.

Dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.

Mielone przyprawić wg uznania, dodać posiekaną cebulę i wyrobić.

Rękami nabierać porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczyć na dłoni. Na środek nałożyć porcję mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepić. Formować duże kule-kartacze. Jeśli uformujemy podłużne kluski - to otrzymamy cepeliny.

Kartacze wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się.

Podawać ze skwarkami z cebulą.

Jeśli kilka kartaczy zostanie to można je odsmażyć. Smakują wtedy równie dobrze.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation