Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

Składniki:

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
170 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru (lub mniej)
2 duże jajka
1 szklanka mleka
350 g borówki amerykańskiej lub jagód, świeżych lub zamrożonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wymieszać 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiać.

W mikserze utrzeć pozostałe masło, do puszystości. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodać suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. Wsypać jagody i wymieszać.

Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wylożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier, wyrównać. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation