Kuchnia

słodkości

tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową
Tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową

ciasto:

30 dkg mąki krupczatki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 gotowane żółtka



masa orzechowa:

¼ kg orzechów włoskich
¼ kg cukru pudru
⅛ l śmietanki
wanilia

masa pomarańczowa:

2 cytryny
½ kg pomarańczy



½ kg cukru (grubego kryształu)
⅛ l wody
½ łyżki octu 6%
1 cytryna lub kwasek cytrynowy

Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec w tortownicy cztery równe krążki, ostudzić. Przyrządzić masę pomarańczową II bez migdałów. Przyrządzić masę orzechową.


Upieczone, zimne placki przekładać na przemian masą orzechową i pomarańczową. Z wierzchu krążki lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.

Przyrządzić lukier pomadkowy, cytrynowy, tort polukrować, ozdobić paskami smażonej skórki pomarańczowej, układając w geometryczne wzory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation