Kuchnia

słodkości

Bezowy tort kawowy z granatem
składniki na 3 blaty bezowe
6 dużych białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny.

Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

składniki na masę kawową:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 30-36%
50ml likieru kawowego (choć najlepiej dodawać do smaku…)
2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
2 łyżki cukru pudru

Składniki zmiksować.

dodatkowo:
ziarenka granatu
kakao do ozdoby

Masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Wierzch udekorować kakao. Schłodzić i podawać z granatem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation