Kuchnia

jedzonko

Gotuj z Cukiereczkiem:

Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem

>
==============
Dziś kolejna propozycja na śledzia - tym razem sałatka.

Sałatka, która oprócz smaku, zachwyca wyglądem. Na świątecznym stole będzie prezentowała się bardzo efektownie. Świetnie współgrają ze sobą warstwy buraczków i śledziowa, do tego finezyjne ułożenie, kilka listków natki do ozdoby i efekt murowany.

Jabłko świetnie sprawdziło się w połączeniu ze śledziem.

Do swojej sałatki użyłam śledzi marynowanych w occie, ale można użyć też tych zwykłych, po namoczeniu.
===========
Składniki:

•2 płaty śledziowe marynowane w occie,
•1 jabłko,
•4-5 małych buraczków,
•2 ziemniaki,
•1/2 puszki groszku konserwowego,
•1 mała cebula,
•2 ogórki kiszone,
•3 łyżki majonezu,
•3 łyżki jogurtu naturalnego,
•pieprz,
•cukier,
•sól,
•ocet jabłkowy,
•natka pietruszki posiekana 1 łyżka
Przygotowanie:



Buraczki i ziemniaki gotujemy w osolonej w mundurkach wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je. Buraczki ścieramy na tarce, na grubych oczkach, zaś ziemniaki kroimy w kostkę. Z buraków odciskamy nadmiar soku. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulkę i doprawiamy solą, pieprze, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Można dodać również odrobinę oliwy z oliwek. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ogórki, śledzie, natkę pietruszki, odsączony groszek konserwowy i jabłko. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem i łączymy ze składnikami znajdującymi się w miseczce. W półmisku układamy na przemian buraczki i śledzie z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation