Kuchnia

bez pieczenia

Mini serniczki na zimno

Czas przygotowania: 4 godzin
Ilość porcji: 12
Składniki

Masa serowa:
440g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub innego gęstego odpowiednika
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
200 g truskawek
Spód:
180g herbatników maślanych lub ciastek
2 łyżki masła lub margaryny

Wariacja na temat sernika na zimno.
Etapy przygotowania

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodajemy serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy, następnie wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Herbatniki miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Następnie dodajemy 2 łyżki masła i łączymy, az herbatniki będą wilgotne i stworzą dosyć zwięzłą całość.

Truskawki kroimy na plasterki ok. pół cm.

Do formy na muffinki wkładamy papilotki do pieczenia i dodajemy łyżkę pokruszonych herbatników. Dociskamy dosyć mocno, aby ciastka stworzyły zwarty spód.

Do każdej foremki wlewamy po łyżce masy serowej i dodajemy plasterek truskawki, następnie przykrywamy kolejna łyżką masy. Na wierz sernika wykładamy trzy plasterki truskawek.

Całość Wkładamy do lodówki do stężenia (na wierzch można również wylać galaretkę ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation