Kuchnia

Food

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej
87 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

Nadzienie:
2 duże pomarańcze
1 cytryna
220 g cukru (dałam 100 g)

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok półgodziny. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do blaszki. Nakłuć widelcem, żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 20 minut na złoty kolor.

Pomarańcze i cytrynę sparzyć, a następnie dokładnie wyszorować. Całe owoce pokroić na kawałeczki razem ze skórką, usunąć pestki i zmiksować. Ja w tym momencie zrobiłam trochę inaczej, gdyż moje pomarańcze miały grubą warstwę albedo i obawiałam się, że będzie za dużo goryczki. Zrobiłam więc tak: z cytrusów zetrzeć całą skórkę, a następnie usunąć białe albedo. Owoce podzielić na cząstki lub pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować w malakserze lub blenderem, dodać otartą skórkę i wymieszać. Przełożyć do garnka, dodać cukier i chwilę podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Ciepłą pomarańczową masę wyłożyć na upieczony spód i dowolnie udekorować.

/Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej - Spotkanie baby z mazurkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation