Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lodowe ciasto truskawkowe bez mleka
Składniki:

100g herbatników lub ciastek Digestive (w oryginale biszkopty)
60g stopionego masła (w wersji bezmlecznej: masło roślinne lub margaryna)
30 dag pokrojonych truskawek
skórka otarta z jednej cytryny
pół szklanki cukru
2 białka
Sposób przygotowania:

Herbatniki pokrusz w malakserze lub przełóż do woreczka śniadaniowym i rozkrusz tłuczkiem do mięsa.
Wymieszaj herbatniki z rozpuszczonym masłem i wylep dno małej tortownicy (ok.22 cm).
Włóż tortownicę na 30 minut do lodówki.
Białka ubij z cukrem, dodaj pokrojone truskawki i startą skórkę z cytryny.
Truskawkową masę przełóż na schłodzony, ciasteczko spód.
Tortownicę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Lodowe ciasto truskawkowe przed podaniem udekoruj owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation