Kuchnia

naleśniki

WEGAŃSKIE NALEŚNIKI JAGLANE Z KREMEM KAROBOWYM (BEZGLUTENOWE)
SKŁADNIKI (7 małych naleśników, ok. 18cm średnicy):

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500g)
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej (50g) *
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (50g)
1 szklanka domowego mleka migdałowego, lub wody
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii



* nie mylić z mąką kukurydzianą, nie można jej tu użyć zamiennie; używam takiej skrobi



DODATKI:

1 porcja słodkiego kremu karobowo-pomarańczowego
1 pomarańcza
1 persymona/kaki
2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady



PORADY:

ciasto na naleśniki zrób bardziej gęste niż standardowe
naleśniki usmaż mniejsze i grubsze
używaj małej patelni typu "non-stick" (moja ma 24cm średnicy)
jeśli proporcje zostały zmienione i naleśniki się kruszą, dodaj do ciasta więcej skrobi



Vegan pancakes with carob cream (gluten-free)


PRZYGOTOWANIE:

Kaszę miksujemy z mlekiem i cukrem (najszybciej będzie w blenderze kielichowym, ale ręcznym też da radę). W misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy zmiksowaną kaszę i mieszamy dokładnie trzepaczką. Odstawiamy na chwilę.
W międzyczasie przygotowujemy nasz krem, z tego przepisu. Patelnia musi być typu non-stick (inaczej się przypalą), dodajemy do niej kilka kropel oleju i bardzo mocno rozgrzewamy. Wylewamy jedną chochlę ciasta na środek i kręcimy patelnią aby ciasto równomiernie się na niej rozlało.
Naleśniki smażymy na złoty kolor, energicznie przewracając na drugą stronę (można przewracać szpatułką lub pomóc sobie talerzem, którym zakrywamy patelnię, jedną ręką chwytamy za talerz, drugą trzymamy patelnie i przekręcamy ją do góry nogami, aby naleśnik znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy go z powrotem na patelnię).
W międzyczasie rozpuszczamy naszą czekoladę, na polewę. Gotowe naleśniki smarujemy kremem, dodajemy owoce i serwujemy.

Smacznego ☺
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation