Kuchnia

Kulinaria

Tarta ze śliwkami czyli kruche ciasto śliwkowe !

Potrzebujemy : na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
125g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 12% ( robiłam raz bez śmietany i też było ok)
śliwki - ilość wg uznania
cukier puder wg uznania - jeśli śliwki są słodkie to symboliczną ilość.
na kruszonkę :
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
80 g masła

Przygotowanie:

Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki.
Co do ciasta, mam na niego świetny sposób : do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i na końcu masło pokrojone w małe kawałeczki. I ciasto wyrabiam mikserem :) Miksuję aż masło połączy się z mąką a następnie dodaję 3 żółtka i znów wszystko miksuję. Wyjmuję pióra miksera i ręcznie wyrabiam chwilkę i formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut żeby łatwiej było wylepić formę. Kulę następnie dzielę na 4 części.
3/4 ciasta wylepiamy na formę i widelcem robimy nakłucia na całości.
Oczyszczone śliwki i pozbawione pestek kroję na mniejsze części i układam na cieście. Całość śliwek posypuje cukrem pudrem, jego ilość zależy od tego jak słodkie są śliwki.
Pozostałą 1/4 ciasta ścieram na dużych oczkach na śliwki. Dzięki temu śliwki są jak w cieście a nie tylko pod chrupiącą kruszonką :)
Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25-30 minut.

http://smakowity-zaulek.blogspot.com/2013/08/tarta-ze-sliwkami-czyli-kruche-ciasto.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation