Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto makowe bez mąki i tłuszczu

trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 12

SKŁADNIKI:

• 1 szklanka maku
• 1 szklanka cukru
• 6 łyżeczek bułki tartej
• 6 jajek
• 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Białka ubijamy z odrobiną soli. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca. Zimne ciasto pudrujemy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation