Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik jagodowo-jogurtowy na zimno

(na formę 20 cm średnicy)

Spód:

160 g ciastek owsianych (użyłam czekoladowych)

50 g płatków owsianych

100 g masła

Masa serowa:

500 g mielonego sera białego

300 g jogurtu naturalnego

skórka otarta z 1 cytryny

150 g cukru pudru

6 łyżeczek żelatyny

200 g jagód

Masa jagodowa:

300 g jagód

50 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:

masło i nieprzywierający papier do formy

owoce do dekoracji

sernik na zimno

Spód: formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka i płatki zmiksować na kruszonkę, zalać roztopionym masłem, wymieszać i wyłożyć na dno formy. Docisnąć łyżką i odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: Żelatynę zalać ½ szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia. Jagody zmiksować. Ser przełożyć do miski, dodać jogurt, skórkę cytryny, cukier i zmiksować blenderem ręcznym. Dodać jagody i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka, jagodowa masa. Ja pomogłam sobie mikserem. Do miseczki z żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całość połączyć. Trzeba uważać, żeby żelatyna nie zaczęła się ścinać, gdyż sernik będzie grudkowaty. Jeśli tak się stało, należy ją lekko podgrzać, do ponownego rozpuszczenia. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Masa jagodowa: żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody. Jagody zasypać cukrem i zmiksować na mus. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na masę serową. Dla uzyskania ciekawego efektu lekko przemieszać obie warstwy. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie przełożyć na paterę i udekorować owocami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation