Kuchnia

Serniki

Składniki:

150 g ciasteczek owsianych
15 g prażonych płatków migdałów
60 g rozpuszczonego masła
75 g gorzkiej połamanej czekolady
120 g cukru pudru
250 ml kwaśnej śmietany
600 g sera na sernik
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Piekarnik nagrzewamy do 170 stopnia. Okrągłą formę o średnicy 22 - 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta kruszymy na drobny piasek razem z migdałami. Mieszamy z masłem i wykładamy na spód, lekko przyciskamy. Pieczemy ok. 10 - 15 minut.

Po wyjęciu zmniejszamy temp. do 140 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja musiałam dodać kremówki, gdyż miałam drobny problem z czekoladą). Gdy będzie miała gładką konsystencję, zdejmujemy z ognia.
W misce miksujemy (ja wymieszałam szpatułką) wszystkie pozostałe składniki i przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię, aby usunąć powietrze. Na wierzchy wylewamy masę i tworzymy wzroki.
Pieczemy 30 minut. Masa powinna ściąć się na brzegach, ale być luźna po środku. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto najlepiej na całą noc. Ja dodatkowo włożyłam go rano po całej nocy w piekarniku do lodówki na 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation