Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Waniliowy sernik na biszkopcie z truskawkami

Spód biszkoptowy:
2 jajka, podzielone na żółtka i białka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
50 g cukru, podzielonego na pół
szczypta soli
60 g mąki

Masa serowa:
1 kg twarogu typu faiselle lub zmielonego serka do serników
3 łyżki crème fraîche lub kwaśnej gęstej śmietany
175 g cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
1 op. budyniu waniliowego o wadze 40 g




Dekoracja:
200-300 g truskawek, pokrojonych w plasterki
100-125 g galaretki jabłkowej lub porzeczkowej (mam na myśli "dżemową" galaretkę, ja użyłam własnej produkcji galaretki z jabłek i owoców araça z wanilią w przezroczysto różowawym kolorze)

Biszkoptowy spód:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg od spodu naszej blaszki i kładziemy na dużą blachę od piekarnika.
Żółtka miksujemy z ekstraktem waniliowym i połową cukru na kremową puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno. Dodajemy białka do żółtek i ostrożnie mieszamy szpatułką, przesiewamy na masę mąkę i ponownie ostrożnie mieszamy. Nakładamy ciasto do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy spiralę zaczynając od środka. Pieczemy przez 15 min. Studzimy, odrywamy papier i dopasowujemy do dna tortownicy, jeśli trzeba docinając.

Masa:
Nagrzewamy piekarnik do 160ºC. Twarożek i crème fraîche miksujemy z ekstraktem waniliowym, cukrem i cukrem waniliowym. Pojedynczo dodajemy jajka, za każdym razem miksując. Przesiewamy na masę budyń i ponownie miksujemy. Wylewamy masę na wystudzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z dużą ilością wrzącej wody. Tortownicę stawiamy na siatce w środku piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godz - 1 godz i 15 min. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.




Dekoracja:
Plasterkami truskawek ozdabiamy wierzch sernika. Pędzlujemy je lekko podgrzaną galaretką owocową.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/search?updated-min=2012-12-31T16:00:00-08:00&updated-max=2013-12-31T16:00:00-08:00&max-results=15#ixzz2RsgvQ8wl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation