Kuchnia

Słodkości

mleczna kanapka

zrodlo, przepisy joli

Ciasto

6 jajek
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Krem
0,5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
¾ szklanki cukru
350 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa

60 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
80 g masła
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.
Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation