Kuchnia

słodkie

Składniki:

- herbatniki lub kawałki biszkoptu, murzynka, czy innych wyschniętych lub nieudanych ciast bez galaretki, ok. 40 dag
- pół słoiczka kwaśnego dżemu, marmolady lub powideł
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść rodzynek namoczonych w wódce lub rumie
- garść posiekanych orzechów
- jeśli żadne z ciast nie było z kremem, można dodać łyżkę miękkiego masła

Herbatniki lub ciasta drobno pokrusz ręka lub malakserem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej w naczyniu nad parującą wodą. Lekko ostudzoną wlej do okruchów. Dodaj owocowy dżem, bakalie, rodzynki z alkoholem i masło. Wymieszaj masę. Jeśli będzie zbyt twarda dodaj nieco gorącego mleka lub śmietanki. Jeśli zbyt rzadka, dodaj łyżkę - dwie tartej bułki. Ręce natłuść lekko oliwą i formuj kulki wielkości małej mandarynki. Każdą obtocz w okruszkach, posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/04/bajaderki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation