Kuchnia

Bakłażany

Faszerowany bakłażan
2 niewielkie bakłażany
duża cebula
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego na gorąco boczku
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
łyżeczka pieprzu cayenne
sól, pieprz
świeże zioła do podania

Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć (pozostawiając przy skórce centymetr miąższu), posolić i odłożyć na papierowy ręcznik na minimum 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać i osuszyć.
Wydrążony miąższ, czosnek, cebulę i pietruszkę drobno posiekać, pomidory pokroić i cienkie plasterki, boczek w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić przecierem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Napełnić połówki bakłażanów, skropić oliwą i zawinąć luźno w folię aluminiową.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation