Kuchnia

desery, ciasta i ciasteczka

Ciasto cynamonowe z jabłkami:

Składniki:

• 20 dag cukru
• 1 margaryna
• 1 cukier waniliowy
• 3 jajka
• 35 dag mąki
• 1 budyń waniliowy najlepiej bez cukru
• 150 g jogurtu (dodaję o smaku pieczonego jabłka)
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
• szczypta soli
• 2 łyżeczki cynamonu
• 7-8 jabłek niezbyt dużych

Piekarnik nagrzać do 1750 C, blachę nasmarować tłuszczem.

Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Grzbiet jabłek ponacinać poprzecznie, skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały (co prawda mi się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, a jabłka jakoś zbytnio nie ciemnieją).

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól, cynamon, cukier waniliowy utrzeć. Kolejno dodawać po jednym jajku, każde ucierać po 2 minuty.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Powoli dodawać do masy jajeczno-margarynowo-cukrowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać jogurt i sok z pomarańczy.

Ciasto wyłożyć na blachę, rozsmarować, poukładać jabłka nacięciami do góry. Na jabłka wyłożyć wiórka z masła, dodatkowo można posypać delikatnie cukrem waniliowym (jednak dla mnie ciasto jest za słodkie i już nie posypuję) i płatkami migdałowymi (niestety tym razem brak).
Ciasto piec ok. 45 minut, 1750 C.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroić tak, aby jeden kawałek ciasta tworzyła cała połówka jabłka. Polecam wszystkim wielbicielom cymamonu i szarlotek.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation