Kuchnia

coś na ząb

Moniowe przysmaki: Fasola mung z warzywami

Składniki:

1,5 szklanki fasolki mung
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1/4 średniego selera
kawałek (około 10-15 cm )pora
1/2 ugotowanego brokuła
sól, pieprz, zioła według uznania (u mnie: papryka, majeranek, zielona pietruszka)

Wykonanie:

Fasolkę najlepiej namoczyć na noc, wtedy jej ugotowanie zajmuje około 15 minut. Posolić wodę dopiero pod sam koniec gotowania, żeby nie stwardniała.
Warzywa ( marchewkę, pietruszkę i seler) pokroić w słupki i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 min.
Dodać pokrojonego w piórka pora.
Warzywa można podlać odrobiną wody i udusić do miękkości - kolejne 15 - 20 min według uznania. Doprawić do smaku.
Ugotowaną fasolkę odsączamy, wykładamy na talerz i na wierzch układamy warzywa (te z patelni i ugotowanego osobno brokuła)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation