Kuchnia

Książka kucharska

Burgery warzywne

Składniki na około 10 małych burgerów:

5 średnich ziemniaków
1 czerwona cebula
ząbek czosnku
1 marchewka
pół szklanki groszku zielonego
2 różyczki brokuła
pół szklanki startego żółtego sera (można użyć parmezanu)
1 żółtko
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej + szklanka do panierowania

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem i studzimy. Brokuł gotujemy na półtwardo, przelewamy zimną wodą i studzimy. Groszek gotujemy około 5 minut, odcedzamy i studzimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy marchewkę, lekko solimy i dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z marchewką, groszek, pokrojony drobno brokuł, ser żółty, żółtko, 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy natkę i dokładnie wyrabiamy masę. Masa nie powinna kleić się do rąk, jeśli jest kleista dodajemy więcej bułki tartej lub mąkę. Z masy formujemy nieduże, okrągłe burgery, panierujemy je w bułce tartej i smażymy,y na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation