Kuchnia

Książka kucharska

Pizza z kurczakiem i sosem Alfredo

Składniki
Ciasto:
suche drożdże, 5 gram
ciepła woda, ok. 100 mililitrów
cukier, 1/2 łyżeczki
mąka pszenna, 150 gram
oliwa, 1 łyżka
sól, 1/2 łyżeczki

Sos:
masło, 2 łyżki
cebula, 1 średnia
czosnek, 2 ząbki
śmietana kremówka (30%), 1/2 szklanki
starty parmezan, 1/2 szklanki
sól, pieprz

Dodatkowo:
pierś z kurczaka, 1/2 pojedynczej
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
mozzarella, 3/4 kulki
chudy boczek, 4 plastry
dymka ze szczypiorkiem, 1 gałązka

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem.
3. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z oliwą i przyprawami. Smażyć na ostrym ogniu, aż mięso się zetnie. Przełożyć na talerz.
4. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zarumienić na maśle. Zalać kremówką. Chwilę gotować, aż zgęstnieje. Wrzucić parmezan. Przyprawić. Gotować 2-3 minuty.
5. Na ciasto nałożyć połowę sosu. Następnie kurczaka i znowu sos. Posypać startą mozzarellą. Poukładać na niej cienko pokrojony boczek. Piec przez 10-12 minut. Posypać dymką i szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation