Inne

Słodkości

Blok czekoladowy z herbatnikami i orzechami

Składniki (na formę 36x29cm):
1 (200g) kostka masła pokrojona na mniejsze kawałki
1/2 szklanki wody
6 łyżek kakao
1 i 3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego!)
4 paczki (200g) pokruszonych herbatników
ok 5 garści (150g) orzechów włoskich lekko rozdrobnionych

inne ulubione składniki np żurawina, rodzynki, ryż prażony, orzeszki ziemne itp

Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence na minimalnym ogniu. Następnie rozpuszczaj kolejno masło, cukier i kakao. Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj herbatniki, orzechy i inne Twoje ulubione pyszności.
Gęstą, jeszcze ciepłą masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź dokładnie, dociskając do dna. Najlepiej to zrobić palcami :) Masę przykryj kolejnym arkuszem pergaminu i wystaw na balkon do ostygnięcia, a następnie do lodówki na około 3-4 godziny aby blok stężał. Możesz pominąć wystawianie formy na balkon, ale wtedy poczekaj aż całość ostygnie i dopiero włóż do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation