Kuchnia

Przepisy - zdecydowanie do powtórzenia

Kurczak słodko-kwaśny z mango

Składniki (na 2 porcje):

pojedyncza pierś kurczaka
1 dojrzałe mango
1/2 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
2 dymki ze szczypiorem
kawałek (3 cm) drobno posiekanego imbiru
2 mniejsze lub 1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy małej cytryny
1-2 łyżeczki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki mielonej chili

Przygotowanie:

Ze względu na to, że potrawę robi się bardzo szybko, krótko smażąc wszystkie składniki, należy je wcześniej przygotować. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę i mango również kroimy w kostkę. Mango najlepiej kroić w ten sposób, że z dwóch stron pestki odkrawamy owoc i następnie od strony miąższu nacinamy obie połówki w kostkę. Następnie unosząc ten miąższ na skórze, odcinamy gotowe kostki. Łodygi selera obieramy i kroimy w plasterki. Dymkę siekamy, pokrojony czosnek przecieramy na desce z solą, by puścił aromat. W miseczce mieszamy składniki sosu: sos sojowy, ocet, sok z cytryny, chili i miód.

W głębszej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany imbir oraz czosnek. Przesmażamy mieszając niecałe pół minuty (uważamy, by nie przypalić). Dodajemy kurczaka. Gdy mięso się zetnie dorzucamy paprykę i seler naciowy. Smażymy na dość dużym ogniu około 2-3 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy mango i dymkę, przesmażamy około 2 minut i całość zalewamy sosem. Dusimy jeszcze około 2-3 minut i podajemy gorące.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation