Kuchnia

PRZETWORY

Diabelskie ogórki z chili | Buszująca w kuchni


Diabelsko pikantne ogórki! Im mniejsze cząstki warzyw tym ostrzejszy smak. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale w momencie przekładania do słoików są już gotowe do spożycia. Z podanych składników wyszło 5 słoików o pojemności pół litra.

Składniki

ogórki, 2 i 1/2 kg
sól, 4 łyżki
chili w proszku, 2 łyżeczki
czosnek, pół dużej główki
cukier, 1/2 kg
olej, 8 łyżek
ocet, 1 i 1/2 szklanki

Sposób przygotowania

Ogórki pokroić na ćwiartki lub na plastry o grubości 2 centymetrów. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie powinny puścić soki. Odlać je, a ogórki wymieszać z chili i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z wody odlanej z ogórków, oleju i cukru ugotować zalewę. Kiedy zacznie wrzeć dolać ocet i ponownie zagotować. Ogórki zalać roztworem. Nie musicie czekać aż wystygnie. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation